Nyomás, gyúrd ki magad szülés után, mielőbb! Vagy mégsem?

785 525 anyatest projekt

A szülés utáni regeneráció kérdése bővebben

Arról olvashattok a WMN.hu-n megjelent cikkben, hogy miért  kellene baromi komolyan vennünk a szülés utáni regeneráció kérdését, gátizomtornától a különféle orvosi lehetőségekig. Ezúttal a szülés utáni torna és regeneráció fontosságáról írtam, kiemelve, hogyan változik országonként az ehhez való hozzáállás.

Miért van szükség a szülés utáni tornára?

Azt hihetnéd, a biológia az biológia, a nők terhesek lesznek, szülnek, szoptatnak, aztán megpróbálnak visszatalálni a régi testükhöz mindenhol ugyanúgy. Hát… nem!

Országonként változik, hogy mi az „elvárás”, és mennyire látja „normálisnak”, „elfogadottnak” a társadalom például a gátmetszést, az otthonszülést vagy a hosszú időn át tartó szoptatást. Pont így van a szülés utáni edzéssel vagy azzal a kérdéssel, hogy az államnak és az orvosoknak feladata-e törődni a szülés miatt kialakuló testi problémákkal. Az is országonként változó, hogy mennyire van „nyomás” a nőkön, hogy „mielőbb összekapják magukat” szülés után.

Szerintem elképesztően érdekes és tanulságos, hogy mennyire másként látja ezt, mondjuk, az amerikai vagy a francia társadalom- és egyúttal akkor el lehet gondolkodni arról is, hogy mi mit gondolunk a fogyásról/lapos hasról/jó seggről, mint szülés utáni slágertémákról.

Mire számíthatunk itthon?

Hát, sajnos, nem sok jóra. Nemcsak a részmunkaidős állásokban meg a bölcsődei helyekben van hiány, hanem ingyenes szülés utáni rehabilitációban is. Meg olyan orvosokban, akik odafigyelnek a fokozatos, szakszerű testi felépülésre szülés után.

Még mindig ritkaság a hasizom, gátizom rutinszerű ellenőrzése, és olyan sem nagyon van, hogy valakit továbbirányítanak a megfelelő szakemberhez. Egyre több a szülés utáni mozgással foglalkozó tanfolyam/edzésprogram, ezeknek viszont jól utána kell járni, hogy szakmailag mennyire megbízhatók, és persze nem ingyenesek. Annak elérhetők, akinek van pénze meg ideje tudatosan törődni a testével.

A teljes cikk itt érhető el:

https://wmn.hu/wmn-egszsg/49453-nyomas-gyurd-ki-magad-szules-utan-mielobb–vagy-megsem 

Olvass hasonló cikkeket a témában:

Nem csak az a cél, hogy jobb legyen a segged! – írt rólunk a Dívány