Szülés után? Gátizomterapeuta!

948 917 anyatest projekt

A kismedence szülés utáni terápiája

Nagyon régóta kerestem Magyarországon olyan szakembert, aki a kismedence szülés utáni terápiájához korszerűen, hitelesen tud hozzászólni. Nem volt egyszerű, alig találni nálunk ilyet. Aztán – hihetetlen módon a lakásunktól három utcányira – megtaláltam Rigóné Tavaszi Piroska gátizomterapeutát.

 

gátizomterapeuta


-Egészen egyedülálló Magyarországon, amit csinálsz. Mentálhigiénés végzettség birtokában és gyógytornászként fordultál ebbe a speciális irányba, amit külföldön sok helyen már rutinszerű eljárásként alkalmaznak. Nálunk totálisan ismeretlen. Hogy lettél gátizomterapeuta?

-A gyerekeim születése után kismedencei szervi süllyedéses problémáim jelentkeztek, sok szakembernél jártam, műtéteken estem át, a saját tapasztalataimat gyűjtöttem, amíg rájöttem, hogy van egy hiányzó láncszem, amit még nem próbáltam. Ez az egyéni, személyre szabott medencefenék gyógytorna. Itt szembesültem a hiányosságaimmal, hogy az az izomműködés, amivel én magam akkor rendelkeztem (és csak zárójelben megjegyezve nagyon jónak értékeltem) elmarad attól, amire szükség lenne a kismedence egyensúlyának visszaszerzéséhez. Valóban kevesen foglalkoznak ezzel, de nem egyedülálló, hisz vannak kolléganők, akik kidolgozták és régóta gyakorolják ezt a munkát. Én is segítséget kértem és kaptam, különösen hálás vagyok Friedrichné Nagy Andrea gyógytornász kolléganőmnek, akitől a személyes és szakmai támogatást, iránymutatást kaptam. Egyre ismertebb az én munkám is, most már orvosok és gyógytornász kollégák is irányítanak hozzám embereket.

Egyéni terápia

-Ez az egyéni gyakorlás, hogy úgy mondjam, „edzés” elég nehezen kivitelezhető, mivel ezek az izmok nem látszanak.

Igen, az egyéni terápia során pontosan feltárható, milyen állapotban van a gátizom, mi a leghatékonyabb módszer, hogyan lehet működésbe hozni, milyen tartalékaid vannak, milyen segédeszközöket használhatunk, elérted-e már a maximális teljesítő képességet? A mozgásrendszer egésze hogyan működik, milyen a viszonya a gátizom működéséhez. Ha nőgyógyászati műtét után vagy, még gondosabb szakértelmet igényel, mikor, milyen módon lehet az erősítést megkezdeni, milyen módszereket alkalmazzunk, hogy a műtéti eredmény tartós legyen.  Ezért mindig leellenőrzöm, mit mozgatsz, hogyan mozgatod, milyen erősséggel működik a gátizmod, milyen fejlődési lehetőségeid vannak, amivel érdemes még dolgoznod. Az egyéni terápiás helyzet a lelki nehézségek segítésére és támogatására is biztonságos terepet ad, melyek ugyanolyan hangsúlyosak a vizelettartási vagy süllyedéses panaszok kezelésében.

-Tehát ez olyan, mint egy nőgyógyászati vizsgálat?

gátizom terápia

Hangsúlyozni szeretném: ez nem nőgyógyászati vizsgálat, bár a vizsgáló helyzet hasonló. A gátizom állapotát vizsgálom, erről adok korrekt, szakszerű tájékoztatást, mozgásszervi diagnózist. Ezen kívül vizsgálom még a mozgásrendszer egészét, összefüggéseit az adott problémával.

A vizsgálat

-Hú, és nincsenek zavarban a páciensek? Én voltam nálad, és tudtam, hogy mire számítsak. Ezért nem ért meglepetés, de azért furcsa helyzet volt levetkőzni és külső irányításra mozgatni a gátizmokat. Mondjuk a személyiséged, és hogy te jól kezeled a helyzetet segít ezen.

A legtöbben úgy jönnek, ahogy Te is, tudják, itt állapot felmérés történik a cél érdekében. A legfontosabb, hogy megoldjunk egy problémát. Sokan vannak, akik fiatalabbak, ezért „lazábbak”,  de többen vannak az idősebb korosztályból, tipikusan valamilyen műtét után, vagy súlyosabb inkontinenciával, süllyedéssel, ők már mindent megtennének a gyógyulásért. Felülemelkednek az intim terület vizsgálatából származó teljesen érthető nehézségeiken. A vizsgálatot szakmai okok indokolják, dolgozunk keményen a páciensekkel, ezért a pillanatnyi zavar után erre koncentrál mindenki.

A fiatal, szülés utáni nők, akik csak egy ellenőrzésre vagy kisebb inkontinencia -problémákkal jönnek, általában öt alkalmas bérlettel járnak hozzám. Ennyi idő általában elegendő a kisebb hasizom és gátizom gyengeségek kezelésére. Az idősebb generációs, vagy a komoly panaszokkal, pl. súlyosabb süllyedésekkel vagy méheltávolítás után érkezőknek már hosszabb ideig tartó kezelés várható.

Vannak férfi páciensem is. A férfiak különösen kedvelik az egyéni gyógytornát, az inkognitójuk megőrzésével gyógyulhatnak, védett keretek között. Itt senkinek nem kell elárulnia a bejelentkezéskor, milyen gyógytorna foglalkozásra jött.

A legújabb tevékenységi köröm a babavárásra készülő nők állapotfelmérése és felkészítése a várandóságra, szülésre. A legegyszerűbb, ha ekkor kezdjük tudatosítani, erősíteni és lazítani a gátat, hogy a szülés után eredményesebben, gyorsabban regenerálódhassunk.

tampon-incontinencia

Többféle módszert alkalmazok, klasszikus Kegel gyakorlatokat is, valamint a hasizmok- farizmok erősítését, mert – ahogy te is tanítod az edzésprogramokban- ezeknek az izmoknak szinkronban kell működni, egymással és a légzéssel is. A hasizom szétválás kezelésére is egyéni mozgás programot adok. Segédeszközökkel támogatom a nagyon gyenge működésű területeket. Ezekben az esetekben szükség lehet speciális elekro-stimulációs készülékre (Kegel 8), hüvelyi szorító erőmérőre (PFX), vagy akár inkontinencia tamponokra is.
Szóval sokféle út és megoldási mód van, a lényeg, hogyha valakinek problémája van, akkor kezdjen el tudatosan foglalkozni vele, és javulni fog a helyzet!