Miért JÓ ha szétnyílt a hasizmod? 4+1 fontos szempont diastasis recti esetén

150 150 anyatest projekt

Szétnyílt hasizom

Uh. Kicsit mindenki megijed most, de nem kell!

Én rengeteget tanultam róla az elmúlt időszakban, hiszen a prenatal-posztnatal időszaknak ez az egyik speciális problémája ( bár lehet !férfiaknak! is szétnyílt hasizmuk, persze nem a terhességtől, hanem a túlsúlytól és a helytelen gyakorlástól). A jelenség a legkülső, egyenes hasizom két oldala közötti kötöszövet (linea alba) megnyúlását jelenti,  a köldök tájékán a leggyakoribb, és ujjakban mérik a rés nagyságát.
Egyre többen tudjátok, hogy van ilyen, és hogy mik lehetnek a jelei. Ez szuper hír, ugyanis ez egyáltalán nem egy kereszt, amit ha megkaptál, neked annyi, hanem egy állapot , amit lehet regenerálni és karbantartani. Szóval, az első fontos dolog róla:

 

szétnyílt hasizom, terhes has

  1. CSAK NYUGALOM! Vedd észre, ha van probléma ( a videóban ehhez találsz egy öntesztet, egyáltalán nem bonyolult a megállapítása), és aztán foglalkozz vele.
  2. A második fontos infó, hogy szisztematikusan kell gyakorolni. Az, hogy mi a kezelés iránya, eléggé egyértelmű: az izmok erősítése ÉS a megfelelő, funkcionális mozgássztereotípiák helyreállítása. Ehhez elsősorban a haránthasizmot, másodsorban az oldalsó hasizmokat kell erősíteni., a megfelelő légzéssel összekötve. Ezeket a gyakorlatokat egy megfelelően képzett edző/gyógytornász meg tudja neked mutatni, de fontos a rendszeresség és a fokozatosság.
  3. Harmadik fontos dolog: vannak mozdulatok, amelyeket még a megerősödés UTÁN is óvatosan, odafigyelve kell végezni, hiszen ez a terület sajnos onnantól kezdve gyengébb pontja marad a szervezetnek. Ilyen például a nagyon intenzív, rossz technikával végzett hátrahajlás, vagy a helytelen hasprés.
  4. Negyedik fontos dolog: a tudomány sokat fejlődött e téren az elmúlt években, például fontos tudni, hogy a kismedencei izomzatot is célszerű erősíteni a hasizmok mellett, ezek egy jól működő testben együtt támasztják alulról és elölről a hasüreget.

+ 1: miért nem egy istencsapása ez az egész?

Bizonyos szempontból persze az,hiszen muszáj vele foglalkozni, és ez idő, energia, pénz.  VISZONT! Itt a megfelelő alkalom arra, hogy megerősítsd a hasad izmait, ami hosszútávon az egészséged szempontjából kész nyereség. Oda kell figyelni, ami mélyíteni fogja a testtudatodat. A rendszeres gyakorlás pedig fegyelmezettebbé és kitartóbbá fog tenni.

Szóval, ki lehet ebből is hozni valamit, ha nem esel kétségbe a helyzeten.

További információk, és egy videó az alábbi posztban.

GYERE EL EGY HASFALREGENERÁLÓ WORKSHOPRA, AHOL SZEMÉLYRESZABOTT GYAKORLATOKAT KAPHATSZ! Részletek, időpontok, helyszínek: KATTINTS

Ha inkább online edzéssorozatot szeretnél, próbáld ki az erre tervezett vidócsomagomat: 3+1 részes vidósorozat