Ismeretterjesztés 3: a hathetes kontroll mítosza

590 670 anyatest projekt

A nagybetűs hathetes kontroll

Ez a hathetes kontroll, ez egy nagy vízválasztó, nevezetes esemény, addigra elvileg a testi-lelki sebek beforrnak, a varratokat már rég kivették vagy kihulltak, a babát meg lehet mutatni, a szülés eseményeit meg lehet beszélni az orvossal. (ez amúgy szintén magyar specialitás, nem minden országban van ilyen ellenőrzés).

Viszont az, hogy a doki a hathetes kontrollon eltette a borítékot, azt mondta, gratulálok, majd hazamentél vidáman, sajnos egyáltalán nem feltétlenül jelenti, hogy minden ok.

Nem a felelőtlen pánikot akarom itt kelteni, de jó tudni, hogy van két roppant problémás terület, amit a doki semmilyen módon nem csekkol általában (bár arrafelé tapogat, ki érti ezt):

 

1. az esetlegesen szétnyílt hasizmod

Ez a linea alba, a hasad közepén levő kötőszöveti rész, ami a has növekedésével megnyúlik. Ez kis mértékben (2 ujjnyi alatt) ok, ha jobban szétnyílt, az mindenképpen speciális gyakorlatokat igényel.

2. a jól igénybe vett kismedencei izomzat,a gátizmok.

A terhesség maga, a hormonváltozás, a hüvelyi szülés mind-mind megterhelik ezt a részt. A lehetséges következmények, hát, egyik gázabb mint a másik: inkontinencia, aranyér, különféle fincsi sérvek: hólyagsérv, végbélsérv. Ha nem tudsz róla, utána is rongálhatod: emeléssel, futással ( !!!!), rosszul végzett gyakorlatokkal. Ennek ellenére, ha nem kérdezel rá kifejezetten, általában nem ellenőrzik a hüvely körüli izmok állapotát. Ráadásul a normál nőgyógyászati helyzetben (“feküdjön föl drága, tegye szét a lábát”) például a sérv nem is feltétlenül látszik.

 

A hathetes kontroll után mi jöhet még?

De akkor mit lehet tenni?

  • mindenképp kérdezz rá
  •  ne fuss, ne emelj nehezet, ne terpessz a szülés utáni hónapokban
  • csak szakszerűen összeállított, szülés utánra tervezett hasizomgyakorlatokat végezz
  • csekkold le a hasizmod

Ez egy fontos téma, itt most csak egy kis bevezető, folytatom!

Addig is: kövess a Facebookon és a youtube-on, ahol rengeteg edzésvideót találsz, speciálisan a szülés utánra tervezve.