A szétnyílt hasizom nem jelenti azt, hogy szétszakadt a hasad!

450 236 anyatest projekt

Szétszakadt? -ezt kérdezte valaki a múltkor rémülten tőlem, merthogy hallott a szétnyílt hasizomról (rectus diastasis) és olyan ijesztő neve van. De nem, szakadás nincs, VISZONT egyértelmű jele annak, hogy a tested központja meggyengült.  Amúgy, hogy a fenébe ne gyengült volna meg, általában is  a hasfal egy problémás terület (hogy miért, és mit tegyünk vele, arról a Helló Hasizom! – workshopon részletesen beszélek anatómiai szempontból), ráadásul a terhesség ÉS az utána jövő életmód (állandó emelgetés, hajolgatás, gyerek féloldalas tartása) jól betesz neki.

(Az emberi szervezet csodálatos konstrukció, remekül kicsiszolta az evolúció, vannak viszont gyenge pontjai. Itt az egyik. )

A jó hír viszont az, hogy ugyan szisztematikus munkát igényel, de egyértelműen regenerálható a dolog.

rectdias

Szóval: a “szétnyílt hasizom” vagyis egészen pontosan fogalmazva megnyúlik, az az izmok találkozásánál lévő kötőszövet, ami a jobb- és baloldalt lefutó egyenes hasizmokat köti össze. A kötőszövet gyengébb, mint az izom, a terjedő pocaknak pedig el kell férnie: ahogy te is
kigombolod a növekvő hason a ruhát, úgy a természet is ” kigombolja” ezt a területet. Ez a
kötőszöveti megnyúlás. Sajnos a “visszagombolás” nem egy egylépéses folyamat, bár sokaknál
automatikusan, magától megtörténik. Célszerű azonban ezt minél hamarabb, minél szakszerűbben
csinálni.

A rossz próbálkozások ( pl helytelen gyakorlatok, vagy a helyes gyakorlatok pontatlan
végrehajtása) és az egyszerű napi LÉTÜNK ( a fent emlegetett emelgetés, hajolgatás stb)
egyértelműen rontanak a helyzeten, és hát ki a fene akar küzdeni ezekkel? Annyi minden mással
kell.

Hogy fokozzam a motivációs jelleget, meg amúgy is, a biológiai pontosság kedvéért hozzá kell
tenni, hogy a gyenge hasizmok (még AKKOR IS, ha nincsenek vészesen megnyúlva!!!!) azanatómiai összefüggések miatt további remek problémákat okozhatnak: inkontinencia, sérvek(köldöksérv, hólyagsérv, ), sűllyedések ( hólyag, végbél, méh), állandó derékfájás.

Ugye nem is feltétlenül gondolnád, hogy pl. az akaratlan vizeletcsepegésnek köze lehet a gyengehasizokhoz és a rossz tartáshoz? Pedig de.

Az ijesztő részek után a jó hír: az izmok tónusa jól fokozható, és ezáltal a probléma viszonylag gyorsan tud javulni: megfelelő gyakorlás esetén 6-8 hét alatt jelentős javulás érhető el. Emellett a megfelelő légzéstechnika, és a jó tartás is elengedhetetlen a sikerhez, ezekkel szintén kell foglalkozni. Fontos viszont, hogy megfelelő gyakorlatokat csinálj, olyanokat pedig, amelyek túl nagy nyomást helyeznek erre a területre, ne. Képzettebb szakemberek már szokták tudni, hogy a felülést és a hasprést kerülni érdemes, de vannak más mozdulatok is, amelyek ártanak ilyenkor.

Keress megfelelő, megbízható programot!- mi egy workshoppal, egy otthoni videósorozattal vagy egy teljes, komplex szülés utáni online regeneráló programmal tudunk ebben segíteni! Kattintsd IDE a részletekért.